Lights always on – zonnepanelen

Dit project is met succes afgerond. We informeren jullie binnenkort over de evaluatie.

In 2014 rondden we het project Lights-on af, waarin we zonnepanelen plaatsten op het dak van de kinderopvang van Mother Cares. Hoewel de installatie in principe goed is gegaan, liep de doelgroep na enige tijd tegen problemen aan. Het systeem werkt veel korter dan het zou moeten. Bovendien is de elektriciteitsrekening vreemd genoeg omhoog gegaan na plaatsing van de zonnepanelen. Daarover hebben we contact opgenomen met toenmalige partner Energiebau Sunergy. Helaas bleek al snel dat zij ons niet meer konden helpen, omdat het bedrijf failliet is.

Daarom zijn we in samenwerking met Stichting Bouwen op zoek gegaan naar een andere organisatie die ons kan helpen met de zonnepanelen. De keuze is op DENG gevallen, een Ghanees bedrijf dat gespecialiseerd is in zonnepanelen. Zij hebben (overigens geheel kosteloos) een onderzoek uitgevoerd. Gebleken is, dat het systeem gekoppeld staat aan het normale elektriciteitsnetwerk en de batterijen niet alleen door zonne-energie worden geladen: tussendoor worden ze ook opgeladen door stroom van het gewone netwerk. De hoeveelheid panelen is bovendien te weinig voor het gewenste systeem.

Natuurlijk is het erg jammer dat het systeem niet werkt zoals beloofd. Gelukkig hebben we samen met onze nieuwe partner voor een oplossing gezorgd: meer zonnepanelen; spaarlampen in plaats van de huidige lampen; en een aparte groepering voor licht en overige elektra, zoals waaiers. De aanpassingen op het systeem zijn in maart 2016 doorgevoerd. Bedankt aan onze donateurs! Daarnaast een expliciet bedankje aan onze partners van Stichting Bouwen, omdat zij het project bijzonder goed hebben gecoördineerd.

IMG_0057

Onze partner DENG

IMG_0109

Ilse en de elektromonteur van DENG met de nieuwe panelen

 

 

 

 

 

 

 

 

33Voor meer informatie kun je contact opnemen met Ilse: ilsekeukens@stichtingbewaghana.nl. 

Terug naar projecten
Terug naar projecten zelfredzaamheid

€5732
100%
3 fundraisers