Bestuur

Lola Nouwens

Voorzitter

Gedreven / Doorzetter / Persoonlijke binding

De voorzitter van de stichting is Lola Nouwens. Na het afronden van de middelbare school in 2006 heeft zij zeven maanden in Ghana gewoond in een gastgezin en gewerkt op verschillende projecten. Één van die projecten was een kinderopvang in Agona Swedru; Mother Cares Orphanage and Welfare Home. Lola raakte gefascineerd door het land en kreeg een hechte band met de kinderen en oprichtster van het project. Een jaar na haar bezoek ging zij terug naar Ghana om te zien hoe het er voor stond en besloot toen dat dit een onderdeel van haar leven was. Zij is sindsdien ieder jaar voor minimaal vier weken naar Ghana. Lola is gemotiveerd en heeft veel passie voor haar doel. Ze is bekend met de Ghanese cultuur en heeft binding met de lokale bevolking. Ze is gedreven en een doorzetter en kan die kwaliteiten goed gebruiken bij haar rol als voorzitter.

Lola is afgestudeerd aan de Tilburg University, opleiding interculturele communicatie. Op dit moment werkt zij bij de Immigratie- en Naturlisatiedienst. Ze heeft de projecten van de stichting meerdere malen bezocht.

 

Alweer bijna zeven jaar geleden kwam ik voor het eerst in Ghana. Na het afronden van de middelbare school ging ik er een jaar tussenuit. Spannend, maar ik liet het allemaal op mij afkomen: “ik zie wel wat het wordt”. En was het niet wat ik verwachtte, dan was ik toch zo weer thuis? Ruim zeven maanden lang woonde, werkte en reisde ik in Ghana en ik vond het fantastisch. Het heeft mij, mijn kijk op de wereld en mijn houding in het leven veranderd. Klinkt cliché, is wel waar.

Na jaren als particulier kleine projecten in Ghana te hebben opgezet en uitgevoerd, heb ik vorig jaar de keuze gemaakt om als stichting verder te gaan. Dat had niet gekund zonder een geweldig bestuur waarin niemand minder dan twee van mijn beste vriendinnen, mijn vader en zijn goede jeugdvriend Hans plaats hebben genomen. Een dynamisch gezelschap wat zich inzet voor onze doelstelling: betere leefomstandigheden van kinderen en jongvolwassenen in Ghana creëren.

Ik dank familie, vrienden en kennissen die mij altijd gesteund hebben en met wiens hulp ik de afgelopen jaren projecten draaiende heb kunnen houden. Zonder jullie had Stichting Bewa Ghana nooit bestaan!

 

Terug naar bestuur

 

Ilse Keukens

Secretaris

Direct / Proactief / Betrokken

Ilse Keukens is secretaris van de stichting. Zij is al jarenlang bevriend met de voorzitter en werd nieuwsgierig naar het werk dat zij deed in Ghana. Na een eerste bezoek in Ghana en daar gezien te hebben welk werk er werd verzet, wilde zij graag structureel een bijdrage leveren. Gedreven door de dankbaarheid van de mensen en de warmte en liefde waarmee zij is benaderd, wil zij haar expertise inzetten. Ilse hanteert een directe benadering en heeft een proactieve instelling. Verder zijn haar sterke punten de persoonlijke binding en de hoge mate van betrokkenheid. Ilse begeleidt mensen in ‘s-Hertogenbosch en omgeving met multiproblematiek, zoals een justitiële achtergrond, schuldenproblematiek, verslavingsproblematiek en een psychiatrische stoornis. Ze heeft de projecten van de stichting meerdere malen bezocht.

Als rechterhand van voorzitter en beste vriendin Lola kan ik als secretaris haar niet alleen ondersteunen in het nastreven van haar passie, maar ook actief meewerken aan de ontwikkeling van weeskinderen en jongvolwassenen in Ghana. Na een eerste bezoek, dat ruim vier weken duurde, heb ik kunnen proeven van de sfeer, passie en vriendelijkheid van de mensen bij Mother Cares. Het duurde dan ook niet lang voordat ik schoorvoetend toegaf dat ik eigenlijk niet meer mee wilde gaan reizen, maar liever activiteiten ondernam met de kinderen. Op dat moment was het voor mij ook duidelijk: deze kinderen verdienen het om persoonlijke ontwikkeling door te maken en zij hebben het in zich om hun eigen toekomst te verbeteren. Bij ons tweede bezoek, wat drie weken duurde en rond kerst was, wist ik het zeker. Het warme onthaal, de blije gezichten, de dankbaarheid; dit is ook mijn passie geworden. Mijn rol in de stichting en het bestuur is eigenlijk een manusje van alles. Die rol vervul ik met plezier want mijn bijdrage zorgt er mede voor dat we resultaat zien en bij een volgende reis weer blije gezichten!

Terug naar bestuur

Evi van Rijn

Penningmeester

Accuraat / Ambitieus / Betrouwbaar

Evi van Rijn is al jarenlang bevriend met de voorzitter en de secretaris en heeft in die hoedanigheid al het één en ander meegekregen over de projecten. Ze is benaderd door Lola en Ilse om plaats te nemen in het bestuur vanwege haar betrouwbaarheid en omdat zij ambitieus en financieel sterk is. Deze eigenschappen, gecombineerd met haar ervaring in commissies, maken Evi voor Stichting Bewa Ghana een uitermate geschikte penningmeester. Evi werkt accuraat en denkt en handelt voornamelijk rationeel. Zij ondersteunt de stichting en de projecten vanuit Nederland.

Evi is onlangs afgestudeerd aan de Technische Universiteit Eindhoven, waar ze de bachelor Bouwkunde en de master Real Estate Management & Development heeft gevolgd. Na haar afstuderen is ze bij Brink Groep aan de slag gegaan als adviseur, waar ze zich bezig houdt met verschillende vraagstukken op de afdeling Project- en gebiedsontwikkeling. Evi ondersteunt de stichting en projecten vanuit Nederland.

 

“Als derde lid zal ik zo veel mogelijk proberen mijn objectieve blik in te zetten en ervoor te zorgen dat de stichting zich niet verliest in haar passie en optimaal blijft presteren. Als penningmeester draag ik zorg voor de boekhouding en als lid van het dagelijks bestuur ondersteun ik Ilse en Lola daar waar ik kan vanuit een financiële en technische achtergrond.

Ik hoop dat we samen met deze combinatie van passie, inhoud en inzet een lonende stichting op kunnen zetten en onze ambities zullen realiseren.”

 

Terug naar bestuur

Ad Nouwens

Bestuurslid

Communicatief sterk / Zakelijke kennis / Strategisch

Als vader van de voorzitter heeft Ad Nouwens altijd al een rol gehad in de projecten. Hij ondersteunt de projecten in Ghana al sinds het eerste bezoek van de voorzitter in 2006/2007, zowel door financiële bijdragen als door het geven van advies en het uitwerken van ideeën. Ad is in 2007 in Ghana geweest en heeft daar de projecten van Mother Cares bezocht. Hij heeft een goed beeld van de lokale omstandigheden en de verschillen in normen en waarden waar we mee te maken kunnen krijgen. Ad is benaderd voor een officiële rol binnen het bestuur vanwege zijn praktijk- en levenservaring, zakelijke kennis en ondernemende houding. Andere sterke punten die binnen de stichting een belangrijke rol hebben zijn het kritisch kunnen denken en strategisch naar projecten en wensen kunnen kijken. Daarnaast heeft Ad een uitgebreid (zaken)netwerk en is communicatief sterk. Zijn taken liggen dan ook, naast adviseren in het algemeen, vooral op het gebied van fondsenwerving.

Ad heeft de projecten in Ghana in het verleden bezocht. Op dit moment ondersteunt hij de stichting vanuit Nederland. Ad is eigenaar van een elektronicazaak in Boxtel.

 

“Natuurlijk moet ze dat gaan doen”. Vaders zeggen dat waarschijnlijk sneller dan moeders, als hun dochter een week nadat ze 18 is geworden naar Afrika wil. Trotse vaders in elk geval wel.

En ik heb er natuurlijk helemaal niet bij stilgestaan, dat er nog wel eens veel (leuk) werk achteraan kon komen. De keuze om tot het bestuur van Stichting Bewa toe te treden was niet moeilijk. Samen met jeugdvriend Hans hoop ik voor het stuk zakelijkheid en rationaliteit te kunnen zorgen – wat zeker ook nodig is –  bij deze steeds groter wordende onderneming.

Na opleidingen in techniek, automatisering en marketing ben ik al 30 jaar zelfstandig ondernemer. De opgedane ervaring in verschillende organisaties en adviesraden, als sponsor (en uiteraard met en in Afrika)  zorgen voor een wat zakelijkere instelling dan bij de jongere garde.

Dat doet overigens niets af aan mijn enthousiasme voor de stichting. Ik heb met eigen ogen in Ghana kunnen zien wat we voor deze kinderen kunnen betekenen. Voor zover dat mogelijk is wil ik er dan ook voor zorgen dat de sponsoring ook echt op de juiste plek terecht komt. Daarom moet onze stichting zo transparant mogelijk zijn. Daar hebben de sponsors en de kinderen recht op.

.

Terug naar bestuur

Hans Neggers

Bestuurslid

Bemiddelen / Juridische kennis / Praktijk- en levenservaring

Hans Neggers is ruim 40 jaar bevriend met Ad Nouwens, vader van de voorzitter. Hij heeft door de jaren heen een goede indruk gekregen van de werkzaamheden van de voorzitter in Ghana en was direct enthousiast toen hij werd benaderd voor een rol binnen het bestuur. Hans is gevraagd vanwege zijn praktijk- en levenservaring en zijn juridische kennis. Zijn sterke punten, die goed van pas komen als adviserend bestuurslid, liggen op het gebied van luisteren, analyseren en bemiddelen.

Hans geniet op het moment van zijn levensloopregeling. Daarvoor werkte hij het gebied van conflictbemiddeling in het bankwezen. Hij ondersteunt de stichting en projecten vanuit Nederland. Zijn taken liggen, naast adviseren in het algemeen, vooral op het gebied van juridische ondersteuning.

 

Even voorstellen:

Mijn naam is Hans Neggers. Enthousiast geraakt voor de plannen van de Stichting Bewa Ghana, heb ik graag voldaan aan het verzoek om deel uit te maken van het bestuur. Daarin ben ik ‘gewoon’ bestuurslid. Met als doel vanuit mijn (juridische) praktijkervaring en levenservaring een bijdrage te kunnen leveren aan de doelstellingen die de stichting voor ogen heeft.

Iets over mijzelf. Mijn woonplaats is het groene dorp Sint-Oedenrode. Ik ben alleenstaand en heb twee volwassen dochters. De oudste is docente wiskunde aan het VWO en de jongste werkt in het bankwezen. Na aanvankelijk enige jaren in het notariaat werkzaam te zijn geweest ben ik overgestapt naar de juridische afdeling van het hoofdkantoor van een op coöperatieve leest geschoeide bank. In mijn dagelijks werk houd ik mij bezig met conflictbemiddeling en het behandelen van klachten als de lokale bank en de klant daar samen niet uit komen. Boeiend en afwisselend werk! Mijn werkervaring bestrijkt inmiddels ruim 40 jaar in diverse functies, zowel leidinggevend als uitvoerend.

Na het afronden van een beroepsopleiding in het notariaat heb ik mijn diploma makelaar behaald. Vervolgens mijn propedeuse Nederlands recht, gevolgd door de doctoraalvakken die zich richten op het privaatrecht. Daarna heb ik een opleiding tot mediator gevolgd en ook projectmanagement Prince2 Foundation en Practitioner met succes afgerond. Daarnaast heb ik de nodige bancaire cursussen gevolgd van het NIBE en in de loop van de jaren en nog steeds houd ik mijn kennis op peil met post-academische opleidingen. Ik heb diverse opleidingen gevolgd onder meer bij het GITP op het vlak van persoonlijke ontwikkeling en een managementopleiding bij Krauthammer International. Ik heb mij ook nog een tijd bezig gehouden met systeembeheer en daarvoor een aantal ICT-opleidingen gevolgd. Maar dat is alweer een tijd geleden.

Mijn belangrijkste competenties liggen op het vlak van analyse, luisteren en bemiddelen.

In mijn vrije tijd ben ik voorzitter van een vereniging met zo’n 150 leden en een eigen binnen- en buitenaccomodatie. De leden van deze vereniging beoefenen de uit Frankrijk afkomstige sport petanque. Ook ben ik lid van een vereniging die zich bezig houdt met muziek. Denk hierbij aan keyboards en synthesizers. Het is een combinatie van muziek spelen en het beheersen van de techniek die in de elektronische muziek een grote rol speelt.

.

Terug naar bestuur